Jongensnaam: Yahya

Alles over de naam Yahya

De jongensnaam Yahya staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 365 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 46 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: God Is Verzoenend.

Herkomst en betekenis van de naam Yahya

Yahya, ook wel gespeld Yehya, is een jongensnaam. Yahya is een vorm van het Arabische, het Turkse en het Perzische Yochanan, een islamitische naam ter ere van de profeet Johannes de Doper. Volgens de Koran was het oorspronkelijk de Arabische vorm van het Hebreeuwse Yochanan (Yəhôḥānān יְהוֹ), in de eerste plaats Johannes de Doper, die in de islam Yahya ibn Zakariyah werd genoemd en als een profeet werd beschouwd. Yahya is dus een betrekkelijk veel voorkomende naam in de moslimwereld. De verwante bijbelse naam Jehiah (Yᵊḥîâ יֵה “Yahu leeft”) is de Arabische vorm Ya’iyyā يَِيّى en heeft dezelfde Arabische medeklinkertekst als de naam Yahya.
In het Perzisch is “yahya” een denigrerende term voor de oudsten van een dorp of streek. Het is ook een bekende bijnaam voor de 12e Imam. De voormalige Pakistaanse president Yahya Khan en de voormalige voetballer Yahya Golmohammadi behoren tot de bekendste.

Opbouw van de naam Yahya

De naam Yahya bestaat uit 5 letters. De oorsprong van Yahya is Arabisch. Andere namen die lijken op Yahya zijn .

Spelling van de naam Yahya

Spelling volgens het internationaal alfabet

Y Yokohama
A Amsterdam
H Havanna
Y Yokohama
A Amsterdam

Spelling volgens het Nederlands alfabet

Y Ypsilon
A Anna
H Hendrik
Y Ypsilon
A Anna

Spelling volgens het NAVO-alfabet

Y Yankee
A Alfa
H Hotel
Y Yankee
A Alfa