Jongensnaam: Wouter

Alles over de naam Wouter

De jongensnaam Wouter staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 440 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 37 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: Heerser Over Het Leger.

Herkomst en betekenis van de naam Wouter

Wouter of Wout is een Nederlandse jongensnaam afgeleid van Walter. De betekenis van deze Germaanse naam is “heerser over het leger” (walt – heersen; her – heer, leger). Of ‘heerseres van het woud’ (walt – woud; her – heer, heerser). De naam werd voor het eerst gepopulariseerd door de beroemde Duitse epische held Walther von Aquitaine en later door de schrijver Walther von der Vogelweide.
De naam wordt voor het eerst vermeld in de 6e eeuw bij Walthari, zoon van Wacho, koning van de Longobarden tussen 539 en 546. In het Oudhoogduits is het opgenomen als Walthari, Waltari, Walthar, Waltere, Waldheri, Waldhere, Walther, Walthere, Walther, Walter, Waldher, Valter enz. Het Oud-Engelse equivalent is Wealdhere en het Oud-Noorse Valðar en Valdarr. Het buitenland heeft mooie varianten. Wouter wordt in het Frans Gautier genoemd, Gutiérrez of Guterres in het Spaans en Gualtiero in het Italiaans. Verwante namen zijn Wolter, Wilbert en Wiebe.
Afgekort als “Wout”; Wouter Kurpershoek en Wouter de Jonge zijn bekende voorbeelden.

Opbouw van de naam Wouter

De naam Wouter bestaat uit 6 letters. De oorsprong van Wouter is Germaans. Andere namen die lijken op Wouter zijn .

Spelling van de naam Wouter

Spelling volgens het internationaal alfabet

W Washington
O Oslo
U Uppsala
T Tripoli
E Edison
R Roma

Spelling volgens het Nederlands alfabet

W Willem
O Otto
U Utrecht
T Teunis
E Eduard
R Rudolf

Spelling volgens het NAVO-alfabet

W Whiskey
O Oscar
U Uniform
T Tango
E Echo
R Romeo