Jongensnaam: Rafaël

Alles over de naam Rafaël

De jongensnaam Rafaël staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 416 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 40 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: God Geneest, Heeft Genezen.

Herkomst en betekenis van de naam Rafaël

Raphael is een jongensnaam. Het is een van de vele variaties van deze naam. Alle variaties zijn immers afgeleid van de naam Raphael.Raphael is een Hebreeuwse jongensnaam. De naam is afgeleid van rāp̄ (רָ) en ēl (אֵ “god”). De naam wordt genoemd in een brief van Pabi, vorst van Lachis in Midden-Israël, aan farao Achnaton in 1350 v. Chr. (“Nu heb ik u Rafaël gezonden”).
Rafaël, een van de zeven aartsengelen (Milton noemde ze “beminnelijke aartsengelen”) die op de troon van God zitten, is de genezende engel, de beschermheilige van dokters en reizigers, wetenschap en genezing. Ook de grote Renaissance-schilder Rafaël (Raffaello Sanzio) doet zijn naam eer aan. Verscheidene beroemdheden hebben deze naam gekozen, waaronder Robert De Niro, Ana Ortiz en Melissa George.
Deze naam was zeer populair in West-Europa, wat resulteerde in verschillende spellingsvarianten. De naam wordt soms gespeld als Raphael, Raphael, Rafael, Raffaello, Raffiel, Refoel, Raffaele of Refael, afhankelijk van de taal en de voorkeur. Al deze varianten komen in Nederland voor. Het populairst bij ouders is Raphael. Op de tweede plaats staat Raphael.
Rafael is eigenlijk een Spaanse spelling, zoals vertegenwoordigd door de Spaanse tenniskampioen Rafael Nadal. Rafi is beter bekend als een Hebreeuwse bijnaam. In Nederland is de naam onder meer bekend van Rafael van der Vaart (voetballer).

Opbouw van de naam Rafaël

De naam Rafaël bestaat uit 6 letters. De oorsprong van Rafaėl is Hebreeuws. Andere namen die lijken op Rafaël zijn .

Spelling van de naam Rafaël

Spelling volgens het internationaal alfabet

R Roma
A Amsterdam
F Florida
A Amsterdam
E Edison
L Liverpool

Spelling volgens het Nederlands alfabet

R Rudolf
A Anna
F Ferdinand
A Anna
E Eduard
L Lodewijk

Spelling volgens het NAVO-alfabet

R Romeo
A Alfa
F Foxtrot
A Alfa
E Echo
L Lima