Jongensnaam: Omar

Alles over de naam Omar

De jongensnaam Omar staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 147 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 122 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: Vriend van de herten, Door De Goden Beschermde Speerstrijder,.

Herkomst en betekenis van de naam Omar

Oscar is een Engelse en Ierse jongensnaam. Oscar heeft verschillende betekenissen. Men denkt dat de naam Oscar is afgeleid van twee Ierse elementen. Het eerste element, os, betekent ‘hert’ en het tweede element, carea, betekent ‘geliefde’ of ‘vriend’, dus ‘hertenliefhebber’ of ‘vriend van de herten’. De naam wordt toegeschreven aan Oscar, kleinzoon van de Ierse mythologische figuur Fionn Mac Cumhaill en afstammeling van zijn grootmoeder Sadhbh, die betoverd was in de vorm van een hert.
Anderen menen dat de naam is afgeleid van het Oudnoordse familielid Ásgeirr, een persoonsnaam samengesteld uit elementen die “god” en “speer” betekenen.
Een variant van deze naam (populair in Scandinavië) heet Oskar. Verdere spellingsvarianten zijn in Nederland bekend als Óscar, Oscâr, Oscár en Òscar.
Behalve in Zweden, waar het met de koninklijke familie wordt geassocieerd, is “Oscar” ook zeer populair in alle Engelssprekende landen, Frankrijk en Spanje. De populariteit van de naam is de laatste jaren ook in België en Nederland sterk toegenomen.
De naam werd op het Europese vasteland gepopulariseerd door het werk van de 18e eeuwse Schotse dichter James Macpherson. Napoleon was een groot bewonderaar van Macpherson en droeg Oscar voor als de middelste naam van zijn peetvader, koning Oscar I van Zweden.
Acteur Oscar Isaac, pianist Oscar Peterson en modeontwerper Oscar de la Renta weten het ook. Acteurs Hugh Jackman en Gillian Anderson kozen Oscar voor hun zonen. Oscar Maddison is een bekend personage uit de theater-, film- en tv-serie The Odd Couple. Oscar Mopperkont is een populaire Muppet uit Sesamstraat. In Nederland is hij bekend als Oscar Hammerstein (advocaat) en Oscar Aarts (acteur). Natuurlijk kennen we Oscar ook van de filmprijzen in Hollywood. En zijn motorfietsen in de familie? Oscar is een oud Italiaans en Brits merk van motorfietsen…

Opbouw van de naam Omar

De naam Omar bestaat uit 4 letters. De oorsprong van Oscar is Engels. Andere namen die lijken op Omar zijn .

Spelling van de naam Omar

Spelling volgens het internationaal alfabet

O Oslo
S Santiago
C Casablanca
A Amsterdam
R Roma

Spelling volgens het Nederlands alfabet

O Otto
S Simon
C Cornelis
A Anna
R Rudolf

Spelling volgens het NAVO-alfabet

O Oscar
S Sierra
C Charlie
A Alfa
R Romeo