Jongensnaam: Michael

Alles over de naam Michael

De jongensnaam Michael staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 383 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 44 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: Wie Is Als God?.

Herkomst en betekenis van de naam Michael

De naam Michael is de Engelse versie van de naam Michael. De naam is oorspronkelijk Hebreeuws en betekent “goddelijke”. De naam Michaël is afgeleid van een van de aartsengelen in het oudtestamentische boek Daniël (10, 13, 21; komt ook voor als persoonsnaam in Numeri 13). De naam komt ook voor in het Nieuwe Testament in Richteren 9 en Openbaring 12:7. Er was oorlog in de hemel, en Michaël en zijn engelen vochten tegen de draak, en de draak en zijn engelen vochten ook’ (vergelijk Fondel’s ‘Lucifer’). Michaël werd vaak afgebeeld als een gevleugelde ridder in blinkend harnas, staande met een vlammend zwaard boven een overwonnen draak (demon). Hij is dan ook de patroonheilige van de katholieke kerk, kerkelijke feestdag: 29 september. Hij is ook de patroonheilige van Duitsland (Michel), een naam die zijn oorsprong vindt in West-Vlaanderen (Reis) in de 12e eeuw. Het vroegste voorbeeld in de Nederlanden is van 1275, en het wordt vrij frequent in de 14e eeuw (Van der Schaar); Tholen 18e eeuw: Macias, Maggies. In tegenstelling tot andere namen die van jongensnamen zijn afgeleid, komt de vrouwelijke vorm pas zeer laat voor.

De naam Michael kent vele variaties over de hele wereld. Dit betekent dat in het Verenigd Koninkrijk jongens Michael heten, in Frankrijk Michel (ook een vrouwelijke naam), in Duitsland Michael, in Spanje Miguel, in Portugal Miguel, in Italië Michele, in Roemenië en Hongarije Mihai, in Oekraïne Mikhailo, Michal in Polen en de Tsjechische Republiek, en Mikael in Denemarken en Noorwegen.

Mika (Mickey, Mika), een variant van Michael, is ook een zelfstandige naam en een samentrekking van verschillende vrouwelijke namen (bijv. Lyudmila, Dominica, Monica).

Opbouw van de naam Michael

De naam Michael bestaat uit 7 letters. De oorsprong van Michael is Hebreeuws. Andere namen die lijken op Michael zijn .

Spelling van de naam Michael

Spelling volgens het internationaal alfabet

M Madagaskar
I Italia
C Casablanca
H Havanna
A Amsterdam
E Edison
L Liverpool

Spelling volgens het Nederlands alfabet

M Maria
I Izak
C Cornelis
H Hendrik
A Anna
E Eduard
L Lodewijk

Spelling volgens het NAVO-alfabet

M Mike
I India
C Charlie
H Hotel
A Alfa
E Echo
L Lima