Waar komt de naam kruikenzeiker vandaan?

Herkomst. Het gebruik van de naam Kruikenzeiker komt voort uit het gebruik van urine bij enkele bewerkingen van de wol. Vroeger werd urine gebruikt bij het vollen, het wassen en het verven. Dat gebeurde niet alleen in Tilburg, maar overal waar lakens of wollen stoffen werden gefabriceerd.

Wat doet een kruikenzeiker?

(17e eeuw?) (Tilburg) (scheldw.) textielarbeider. Tevens een locofaulisme voor een Tilburger tijdens het carnaval.

Waar komt Kruikenstad vandaan?

De Tilburger wordt tegenwoordig wel een Kruik of Kruikin genoemd en Tilburg zelf heet tijdens carnaval Kruikenstad. De volledige bijnaam voor een inwoner van Tilburg is echter een Kruikenzeiker. De naam stamt uit de tijd dat Tilburg een echte Textielstad was en vele textielfabrieken had.

Waar werd urine voor gebruikt?

Urine werd niet alleen gebuikt om kleding te wassen, maar de Romeinen poetsten ook hun tanden er mee. De ammoniak bleekte de tanden en verwijderde vlekken en tandsteen. Op internet is ook een recept te vinden uit 1862 waarbij urine wordt gebruikt voor het maken van buskruit.

Waarom wordt Tilburg Kruikenstad genoemd?

Kruikenstad is de carnavalsnaam van Tilburg, die voortkomt uit de bijnaam van de inwoners. Deze naam kregen ze als bijnaam vanuit de omliggende steden en dorpen. Tijdens carnaval noemen de Tilburgers zichzelf ook Kruikenzeikers of Kruiken.

Hoe heet Weert met carnaval?

Dankzij een legende uit de 17e eeuw worden Weertenaren ook wel Rogstaekers genoemd. In de tijd rond carnaval (vastelaovundj) dragen de Weertenaren deze naam met verve en wordt de oude legende tot leven geroepen. Gedurende minimaal drie dagen wordt door jong en oud uitbundig gefeest.

Hoe heet Roosendaal met carnaval?